Hier vind je het Bulgarije aanbod van alle reiswebsites bij elkaar!

Bulgarije

Bulgarije: Ongepolijst, maar bijzondere vakantieland!

Bulgarije is het minst bekende land van de Balkan en nog niet ‘ingepakt’ door het tourisme. Het oudste land van Europa is voor de niet-verwende vakantiegangers een verademing. Adembenemende bergen (geweldig om te hiken en te skiën), rustieke dorpen met traditionele houten boerenhuizen, wonderschone Byzantijnse kloosters, Thracische schatten, merkwaardige grotten, in het wild bloeiende rozen maar ook uitstekende biologische wijnen en heerlijk eten voor spotprijzen. En voor wie het vertier van strand en zee zoekt: de Zwarte Zee kust is één uitgestrekt wit zandstrand, met hippe bars, gezellige familierestaurants en een grote keus aan hotels en pensions. Het klimaat in Bulgarije is trouwens een landklimaat, met droge, warme zomers en koude sneeuwzekere winters.

 

Top 5 bezienswaardigheden

Het noordwesten: De Belogradchik rotsen:

Het noordwesten van Bulgarije wordt gekenmerkt door de Balkan, die vanuit Servië dwars door Bulgarije slingert. De Balkan-keten wordt gevormd door grillige, onregelmatige rotsformaties die bij het dorpje Belogradchik, vlakbij de Servische grens, adembenemende vormen hebben aangenomen. De Belogradchik rotsen lijken wel door een beeldhouwer onder handen genomen te zijn. Zo zijn er: Madonna, de Monnik, de Leeuw, Adam en Eva, het Kasteel. De gelijkenis van de 200 honderd meter hoge rotsbeelden is treffend en een unieke belevenis. Het Belogradchik Fort Kaleto is in de buurt. Het prachtig bewaard gebleven bolwerk dateert uit de Romeinse tijd en vormt een natuurlijk geheel met de rotsen waar het in- en tegenaan gebouwd is.

Het noorden: De Donau:

De grens tussen Bulgarije en Roemenië wordt gevormd door de rivier de Donau, die uitmondt in de Zwarte Zee. De brede Donau met z’n witte strandjes, bosschages en vele eilandjes, is allang niet meer de druk bevaren handelsrivier die het ooit was. Voor vogelliefhebbers is het natuurreservaat Srevarna, grenzend aan de Donau, in het noordoosten een onvergetelijke belevenis. Het gebied staat sinds 1983 als natuurgebied op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bij het zoetwatermeer broeden bijna honderd verschillende vogelsoorten, waaronder de zeldzame kroeskoppelikaan. Niet ver van Srevarna vandaan ligt het pastelkleurige dorpje Tutrakan, eens een belangrijke haven, nu een slaperig vissersdorp gelegen op de steile helling van de Donau. Een stop waard. Bijzonder is ook het rotsklooster van Ivanova, dat in de dertiende eeuw gevestigd is in de grotten rond de oevers en de ‘kerkgrot’, Tsarkvata, ten zuiden van Ruse, de grensovergang met Roemenië. De muurschilderingen in de grot dateren uit de veertiende eeuw en stellen het verraad van Judas voor.

Het zuidwesten: Rila Nationaal Park en het Rilaklooster:

Zo’n honderd kilometer onder Sofia ligt het Rila gebergte, het ruigste en hoogste bergmassief van de Balkan. Hier kun je geweldig wandelen, mountainbiken en skiën. Er is een netwerk van hiking paden en blokhutten waarvan sommige nog dateren uit de communistische tijd (maar die nu opgeknapt worden). Vooral in de zomer en in de herfst kun je hier prachtige tochten maken. Het Rila landschap is een aaneenschakeling van gletsjermeren (rond de 270!), diepe valleien, bloemenweiden en dennenbossen. Een groot deel van het gebergte is sinds 1992 onderdeel van het Rila Nationaal Park. Vlak bij elkaar in het Nationaal Park liggen de Zeven Rila Meren. Zonder twijfel een van de grootste natuurlijke attracties van de Balkan. Er zijn verschillende hiking routes uitgezet, zowel voor de ervaren als de onervaren wandelaar.
Een ‘must see’ - op nog geen anderhalf uur rijden van Sofia - is het Rilaklooster. Het op een na grootste klooster van de Balkan is UNESCO werelderfgoed en is zowel buiten als van binnen een belevenis. De kerk, centraal op het binnenplein, is rijk gedecoreerd met iconen en fresco’s. Ook het museum van het klooster is zeer de moeite waard.
In het zuiden tegen de Griekse grens aan ligt het traditionele dorp Kovachevitsa. In dit dorp leven de Bulgaarse tradities van eeuwen her nog altijd voort. De architectuur van de huizen is uniek. De vrouwen kun je er nog tegenkomen in de originele klederdracht.

De Armeense huizen van het oude Plovdiv:

Men zegt het: als je niet in Plovdiv bent geweest, heb je Bulgarije niet gezien. De tweede grote stad van Bulgarije (na Sofia) was eeuwenlang het kruispunt tussen Oost en West. Binnen de poorten van de oude stad waan je je dan ook in een openlucht museum. Smalle straten, hobbelige keitjes, prachtige huizen opgetrokken uit hout en steen. Met erkers, binnenplaatsen, rijkversierd houtsnijwerk, zware tuinpoorten. Ze zijn gebouwd door rijke Armeense kooplieden in de negentiende eeuw. In een van deze monumentale huizen is het Etnografisch Museum gevestigd. Een absolute aanrader. Vanaf het museum loop je zo naar het Romeinse Theater. Gebouwd in de tweede eeuw en een van ’s werelds best bewaarde antieke theaters. Op de muren van het theater heb je ook een prachtig uitzicht over de stad.

De Rozen Vallei:

Tussen Sofia en de Zwarte Zee kust ligt de Rozen Vallei, beroemd vanwege de rozen die er al sinds eeuwen worden gekweekt. De vallei levert 85% van ’s werelds rozenolie en ook als de pluk in mei en juni al achter de rug is, ruikt het overal naar rozen. In Kazanlak, het centrum van de Rozen Vallei wordt elk jaar begin juni het rozenfestival georganiseerd dat duizenden bezoekers trekt. In Kazanlak vind je ook de best bewaarde Thracische graftombe van Bulgarije, met muurschilderingen van een echtpaar op een begrafenisfeest. De fresco’s zijn beroemd vanwege de paarden die zijn afgebeeld. De graftombe behoort tot het UNESCO werelderfgoed en ligt vlakbij de oude Thracische hoofdstad Seuthopolis waar honderden Thracische koningsgraven gevonden zijn.

De Zwarte Zee kust:

Als je van strand en zee houdt, dan is de Zwarte Zeekust de ideale plek voor een relaxte vakantie overdag en bar- en disco genoegens in de avond. Er zijn talloze hotels langs de hele kust, ook de wat minder fraaie hoge blocks - zoals de communistische flats genoemd worden - nog daterend uit de tijd dat de Zwarte Zee in Bulgarije het geliefde vakantieoord was van de Oost-Europese en Russische middenklasse. De steden Varna en Burgas zijn druk bezochte vakantieplaatsen, ook de Bulgaren zelf komen er graag. Een prachtig oud stadje om te bezoeken is Nesebâr, hier kun je nog zien hoe de dorpen aan de kust er vroeger hebben uitgezien: de huizen opgetrokken uit hout en steen, hobbelige keien op de smalle straten. Hoe zuidelijker je komt, richting Turkse grens, des te rustiger wordt de kust. Overigens geldt voor alle package reizen naar de Zwarte Zeekust: het zijn de goedkoopste van Europa.

Valuta:

De nationale munt in Bulgarije is de Leva. De verhouding tot de euro staat vast en komt neer op ongeveer de helft, 1 Leva is 0.50 eurocent.

Tijdsverschil:

In Bulgarije is het één uur later dan in Nederland.

Boek je vakantie naar Bulgarije op Mondygo.nl!

Op Mondygo.nl kun je voor jouw ideale vakantie kiezen uit bijna alle hotels of appartementen in Bulgarije en worden automatisch alle opties voor vluchten en lokaal vervoer getoond. Zowel de accommodatie als vliegtickets en transfer kun je eenvoudig in één keer boeken op Mondygo.nl. Wij noemen dit ‘dé nieuwe standaard in reizen boeken’. Ga niet naar verschillende reiswebsites, maar boek hier in één keer je kamer + vliegtickets + lokaal vervoer en wij zorgen voor een geweldige vakantie naar Bulgarije.