Hier vind je het Bourgogne aanbod van alle reiswebsites bij elkaar!

Bourgogne

Bourgondisch genieten van een vakantie in Bourgogne!

Bourgogne is het kloppend hart van Frankrijk. Hier vloeit de echte Franse wijn rijkelijk en is het eten op zijn allerbest. In deze regio kun je dan ook écht Bourgondisch genieten en het Franse leven proeven. Bezoek hier een van de vele prachtige wijngaarden en doe jezelf tegoed bij een wijnproeverij. De regio staat niet alleen bekend om het goede eten en drinken, de omgeving biedt namelijk ook nog genoeg te zien. Zo staan hier veel oude en indrukwekkende kerken en abdijen, die zeker een bezoekje waard zijn.

 

De meest populaire steden van Bourgogne:

Beaune:

De bekendste en populairste stad van Bourgogne is Beaune, een stad met veel toeristische trekpleisters en mooie bouwwerken. Zo heb je hier het bekende Hôtel-Dieu of Hospice, met een flamboyante, Vlaamste stijl en een kleurrijk dak, waaronder het retabel van ‘Het Laatste Oordeel’ van Rogier van der Weyden huist. Ook vind je in Beaune de kerk Notre-Dame, met daarin een grote collectie tapijten waarop het leven van de Heilige Maagd is afgebeeld. Naast al die historische en culturele bezienswaardigheden kun je ook op andere manieren genieten van Beaune. Zo heeft de stad een erg groot aantal wijnhuizen in het centrum én een echt wijnmuseum, gevestigd in het Ancien hôtel des Ducs de Bourgogne.

Dijon:

De hoofdstad Dijon heeft een grote historische waarde en staat bekend om de bruiloft van Philips de Stoute en Margaretha van Vlaanderen die hier plaatsvond. De geschiedenis die deze stad rijk is, is te bewonderen in het Musée des Beaux Arts, waar je niet alleen historische bezienswaardigheden als praalgraven vindt, maar ook meesterwerken van enkele bekende kunstenaars. In de buurt van het museum vind je ook nog het Palais des Ducs et des Etats de Bourgogne en de Notre-Dame waarin een uurwerk van zes eeuwen oud hangt. Ook bijzonder om te zien zijn de ‘putten van Mozes’, een kunstwerk van de Nederlandse Claus Stutler, die hiermee de zes profeten uit het Oude Testament levensgroot heeft nagemaakt.

Mâcon:

Mâcon een met bloemen versierde stad die omringd wordt door vele prachtige wijngaarden van de Mâconnais, waardoor de stad er bijna sprookjesachtig uitziet. Mâcon heeft een pittoresk oud stadscentrum met daarin bijvoorbeeld het Place aux Herbes, waarop het Maison de Bois is gelegen, dat vele unieke houtsculpturen herbergt. Ook voor andere historische bouwwerken zit je hier goed, zo is de Saint Vincent-kathedraal van de stad gebouwd in de 6e eeuw. Vanaf een van de torens van de kathedraal kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de nabij gelegen Saône vallei. Ten noorden van de stad vind je dan nog het Maison Mâconnaise des Vins, de perfecte plek om te starten met een bezoekje aan de wijngaarden en caves.

Top 3 bezienswaardigheden:

Basiliek Sainte-Marie-Madeleine van Vézelay:

In het departement Yvonne vind je de basiliek Sainte-Marie-Madeleine van Vézelay, een van de mooiste bouwwerken van heel Bourgogne. De imposante basiliek werd opgericht in 880 en gebouwd bovenop een heuvel en werd later in de 11e en 13e eeuw in ere hersteld na verschillende branden en aanvallen. In de basiliek vind je wereldberoemde Romaanse schilderingen van Jezus en een crypte met daarin een bot van Maria Magdalena. Bezoekers kunnen ook de heilige missen hier bijwonen en tussen juni en september vinden en regelmatig concerten plaats.

Musée des Beaux-Arts van Dijon:

Het Musée des Beaux-Arts van Dijon is een van de prachtigste musea van het land, met grootse meesterwerken de met houtpanelen bedekte Salle des Gardes, met daarin de graftombes van Jan Zonder Vrees en Filip de Stoute. In andere zalen, die qua decoratie vaak al een kunstwerk op zich zijn, vind je onder andere Egyptische kunst, middeleeuwse kunst, werken uit de Renaissance en moderne kunstwerken van grote namen als Manet, Monet, Matisse en Rodin.

Chantier Médiéval de Guédelon:

Het Chantier Médiéval de Guédelon vind je 45 kilometer ten zuidwesten van Auxerre. Hier werkt sinds 1997 een team ambachtslieden en archeologen aan een echt kasteel, dat ze bouwen met enkel en alleen 13e-eeuwse bouwtechnieken. Dat betekent dus geen elektriciteit, geen machines en elke steen met de hand dragen. Een rondleiding over de bouwplaats is absoluut een aanrader! Kindere kunnen zich hier ook vermaken, er is namelijk de mogelijkheid om stenen te graveren.

De Bourgondische keuken:

Het bekende Bourgondisch genieten is grotendeels gebaseerd op het heerlijke eten en drinken dat deze regio voortbrengt. Bekende producten uit deze streek zijn de Bressekip en de Charlorais-koe, waarvan de Bourgondiers heerlijke coq au vin of pot-au-feu kunnen maken. Mosterd, peperkoek en escargots zijn ook lokale lekkernijen die echt kenmerkend zijn voor de regio. En natuurlijk speelt wijn een grote rol bij de maaltijden in Bourgogne. Zo is een veel gehoorde spreuk hier: ‘’ De vreugde stroomde als de wijn: van heuvel tot heuvel’’.

Belangrijke informatie:

Voltage: het stroomnet in Frankrijk is aangesloten op 230 volt, dus neem een reisstekker mee.

Kraanwater: het kraanwater in Frankrijk is drinkbaar, maar kan een lichte chloorsmaak hebben.

Valuta:

In Frankrijk betaal je met de euro.

Tijdsverschil:

Frankrijk heeft geen tijdsverschil met Nederland.

Boek je vakantie naar Bourgogne op Mondygo.nl!

Op Mondygo.nl kun je voor jouw ideale vakantie kiezen uit bijna alle hotels of appartementen in Bourgogne en worden automatisch alle opties voor vluchten en lokaal vervoer getoond. Zowel de accommodatie als vliegtickets en transfer kun je eenvoudig in één keer boeken op Mondygo.nl. Wij noemen dit ‘dé nieuwe standaard in reizen boeken’. Ga niet naar verschillende reiswebsites, maar boek hier in één keer je kamer + vliegtickets + lokaal vervoer en wij zorgen voor een geweldige vakantie naar Bourgogne.