Hier vind je het Elzas aanbod van alle reiswebsites bij elkaar!

Vakantie Elzas

Een vakantie in de Elzas is cultureel genieten!

De kleinste maar ook een van de fijnste regio’s van Frankrijk is Elzas. De regio staat vol met herinneringen aan het verleden van vele oorlogen, wat ervoor zorgt dat de historieliefhebber hier zijn hart kan ophalen. Ook middeleeuwse burchten, kastelen en oude dorpen en steden sieren het mooie landschap van de Elzas. Maar ook voor écht Franse wijn zit je in deze regio goed, dankzij de 170 kilometer lange wijnroute die door de regio loopt, dwars door sfeervolle steden en dorpen. Dit in combinatie met een prachtige natuur maakt de Elzas tot een ideale vakantiebestemming!

 

De meest populaire steden van Elzas:

Colmar:

In de Elzas vind je enkele prachtige steden, waaronder bijvoorbeeld Colmar. Colmar heeft een bijzonder rijke historie. Zo vind je hier bijvoorbeeld in het Museum d’Unterlinden het zwaard waarmee Karel de Stoute werd gedood door de burgers van de stad. Maar ook talrijke eeuwenoude bouwwerken herinneren aan vervlogen tijden en wanneer je door de pittoreske straten loopt, waan je je al snel in de middeleeuwen. Zo is er ook de Leerlooierswijk, met daarin een prachtige fontein. Verder vind je in Colmar nog talrijke restaurants waar je kunt genieten van de voortreffelijke Franse keuken.

Strasbourg:

De hoofdstad van de regio is Strasbourg, een immens grote stad met bijna 300.000 inwoners. Straatsburg is dan ook een levendige stad waar veel te beleven valt. De Raad van Europa, het Europese hof voor de rechten van de mens en het Europees Parlement komen regelmatig hier samen. Bezienswaardigheden die je in Strasbourg vindt, zijn onder andere het Museum der Schone Kunsten en de prachtige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, met daarin het astronomische uurwerk. Ook ligt het Grand Île in de stad, een eiland omsloten door de river de Ill, dat een plekje heeft op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Neuf-Brisach:

Nog iets dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat is het stadje Neuf-Brisach. Dit stadje werd ontworpen door Sébastien Le Prestre de Vauban, de huisarchitect van Lodeweijk XIV. De stad is volledig gebouwd in een militaire barokstijl en dus zeer bijzonder om te zien. Het middelpunt van Neuf-Brisach is een groot plein, van waaruit de straten zijn opgetrokken in een roosterpatroon. Een bijzonder mooi vormgegeven stad die zeker een bezoekje waard is!

Top 5 bezienswaardigheden en wat te doen:

Parc naturel des Vosges:

De Elzas kent enkele prachtige natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld het Parc naturel des Ballons d’Alsace. In dit park, dat een plekje heeft op de werelderfgoedlijst van Unesco, bestaat een rijkdom aan gevarieerde flora en fauna. Idyllische open plekken, meren en bossen maken dit park tot een prachtige plek voor een wandeling!

Parc naturel des Ballons d’Alsace:

Een ander prachtig park in de Elzas is het Parc naturel des Ballons d’Alsace. Op dit natuurlijk erfgoed vind je mooie dennenbossen, glooiende heuvels met weilanden, beukenbossen en rivieren. Ook hier kun je prachtige fiets- of wandeltochten maken.

Palais Rohan:

Het 18e-eeuws Palais Rohan is gelegen in Strasbourg, en iedereen die van historie en kunst houdt, moet hier geweest zijn. In de kelder vind je een archeologisch museum met een bijzondere verzameling. Een verdieping hoger vind je het Musée des Arts Décoratifs, vol met decoratieve voorwerpen uit verschillende perioden. Op de eerste verdieping is er het Musée des Beaux-Arts, met een collectie van 14e tot 19e eeuwse kunst, van bijvoorbeeld El Greco en Botticelli.

Petite Venise:

Venetië, maar dan in de Elzas! In de stad Colmar is een wijk vernoemd naar de stad van de kanalen. Ondanks dat de wijk niet bepaald op de Italiaanse stad lijkt, op het kanaal na, is hij toch erg bijzonder om doorheen te dwalen, te voet of per gondel. De huisjes hier hebben vrolijke kleuren en in de zomer staat de wijk vol met bloemen, waardoor het bijna sprookjesachtig aandoet!

Grande Île:

Het eiland Grande Île wordt omringd door de rivier de Ill en staat op de Unesco-erfgoedlijst. De straten van het eilandje worden gekenmerkt door prachtige pittoreske huisjes met verschillende kleuren. Een bijzonder mooie kathedraal en het 15e-eeuwse Maison Kammerzell, een bijzonder bouwwerk, maken dit eilandje af en zorgen ervoor dat Grande Île bovenaan je lijstje moet staan wanneer je de Elzas bezoekt!

De Elzase keuken:

De ligging en historie van de Elzas zijn duidelijk terug te vinden in de keuken van de regio. De Duitse invloeden zijn niet te missen. Vlees speelt een ontzettend belangrijke rol hier en ieder dorp kent dan ook zijn eigen specialiteiten als het aankomt op worsten en ham. De bekendste specialiteit van de regio is choucroute, een soort zuurkool die wordt geserveerd met verschillende soorten vlees. Een lokaal biertje erbij maakt dit gerecht helemaal af. Ook kaas is belangrijk, bijvoorbeeld in de quiches. Zo is er bijvoorbeeld de Munster, een kaas die uit de regio zelf afkomstig is. Ook ganzenvlees en -levers worden hier veel op tafel gezet. Natuurlijk is er ook nog wijn, die in deze regio extra fruitig van smaak is en geuriger is dan in de rest van het land.

Belangrijke informatie:

Voltage: het stroomnet in Frankrijk is aangesloten op 230 volt, dus neem een reisstekker mee.

Kraanwater: het kraanwater in Frankrijk is drinkbaar, maar kan een lichte chloorsmaak hebben.

Valuta:

In Frankrijk betaal je met de euro.

Tijdsverschil:

Frankrijk heeft geen tijdsverschil met Nederland.

Boek je vakantie naar Elzas op Mondygo.nl!

Op Mondygo.nl kun je voor jouw ideale vakantie kiezen uit bijna alle hotels of appartementen in Elzas en worden automatisch alle opties voor vluchten en lokaal vervoer getoond. Zowel de accommodatie als vliegtickets en transfer kun je eenvoudig in één keer boeken op Mondygo.nl. Wij noemen dit ‘dé nieuwe standaard in reizen boeken’. Ga niet naar verschillende reiswebsites, maar boek hier in één keer je kamer + vliegtickets + lokaal vervoer en wij zorgen voor een geweldige vakantie naar Elzas.