Hier vind je het Kos aanbod van alle reiswebsites bij elkaar!

Zonvakantie Kos

Kos voor een vakantie op de parel van de Egeïsche Zee!

In de Egeïsche Zee ligt het eiland Kos (Griekenland). Vanaf het eiland zie je Turkije prima liggen. Kos is het derde eiland van de Dodekanesos. Het draait hier vooral om toerisme. Geen wonder: er zijn schitterende stranden en het klimaat is er goddelijk. Op Kos vind je nogal wat bezienswaardigheden die te maken hebben met de grondlegger van de medische wetenschap Hippocrates en zijn goddelijke leraar Asklepios. Heel beroemd is de plataan van Hippocrates. Die vind je in de hoofdstad van Kos, Kos-stad. Er is ook een museum dat Hippocrates als thema heeft. Niet zo veel trek in musea? Je kunt ook naar een Romeins amfitheater. En wil je lekker bewegen? Komt goed uit, want Kos is een fietseiland bij uitstek.

 

De meest populaire steden en dorpen van Kos:

Kos-stad:

De hoofdstad van het eiland Kos, is de stad Kos. Kos heeft een enorme aantrekkingskracht op het toerisme en dat is niet zo verwonderlijk. Je kunt in Kos heerlijk rondslenteren, lekker winkelen, bijkomen op een van de vele terrasjes en je laten bekoren door de historie. Je vindt hier onder andere de plataan, of een telg daarvan, van Hippocrates die in de schaduw van deze boom zijn leerlingen meevoerde in de medische wetenschap. In het centrum ligt een oude agora, een marktplaats, waar je heerlijke Griekse producten kunt kopen. Denk daarbij aan kruiden, vruchten, zeep, olijfolie et cetera. Bij de haven staat de Fortress, een Griekse burcht, stammend uit de 14e eeuw.

Zia:

Eens was Zia een schitterend Grieks bergdorpje met lieflijk witte huisjes, blauw houtwerk, gezellige kroegjes en prachtige uitzichten. Dat wás! Dat was zo tot Zia ontdekt werd door het toerisme. Sindsdien verstoppen grote touringcars de smalle straatjes, worden in de taverna’s frites en schnitzels geserveerd en zijn veel woningen omgebouwd tot souvenirwinkels, waar veel ‘Made in China’ verkocht wordt. Toch is de oude glorie van het dorpje niet helemaal verloren gegaan, maar om die nog te zien, kun je er het beste buiten het vakantieseizoen naartoe gaan.

Platani:

Platani, of Kermetes in het Turks, is een dorp in de buurt van Kos. De bewoners zijn hier overwegend Turks. Toen Turkije in 1964 het noordelijke deel van Cyprus, tot die tijd Grieks, geconfisqueerd had, werd besloten de Turkse naam te wijzigen in Platani, naar de plataan op het plein. Net buiten het dorp tref je de Joodse begraafplaats. Tijdens de Tweede Oorlog zijn de Joden van het eiland getransporteerd naar Auschwitz en niet meer teruggekomen. Het kerkhof herinnert nog aan de Joodse gemeenschap die hier ooit geleefd heeft. Een van de mooiste bezienswaardigheden van Kos, en dus zeker van Platani, is het Asklepieion. Dit is een opgraving die aan het begin van de 20e eeuw ontdekt is door een Duitse archeoloog. Later waren het de Italianen die deze vondst voor een deel gerestaureerd hebben. Je ziet hier een bron die nog steeds water geeft, de zuilen van Dorische, Korinthische en Ionische tempels en dat alles in een oogverblindend mooi groen landschap.

Top 3 bezienswaardigheden:

Embros Therme:

Embros Therme, een thermale bron, ligt in het zuidoosten van Kos. Hier komt water van rond de 50 graden uit de rotsen en dat vermengt zich met het zeewater in een bekken. Het water is dan ongeveer 40 graden en je kunt er heerlijk in relaxen of een beetje zwemmen. Je moet wel tegen de geur van zwavel kunnen, want die is onmiskenbaar aanwezig. Ze zeggen dat het water geneeskrachtig is en misschien is dat ook zo. De bron is niet overdreven geoutilleerd, maar een douche, een cafeetje en een wc hebben ze er wel.

Agios Stéfanosbasiliek:

Wanneer je nu eens een bijzondere stranddag wilt, zou je Agios Stéfanos kunnen overwegen. Hier liggen de ruïnes van de Agios Stéfanosbasiliek gewoon op het strand. Een bijzondere ervaring: genieten van zon, strand en zee én de resten van een oud bedehuis.

Limionas:

Hoewel Limionas op een aantal wegenkaarten genoemd wordt, is het geen dorp, maar van origine een schuilplaats voor vissers. Een haventje dus, met twee baaien, één met zand en één met kiezels, die vooral door de plaatselijke bevolking bezocht worden. De belangrijkste publiekstrekker is hier eigenlijk het visrestaurant waar iedere dag verse vis aangevoerd wordt en waar je maar moet afwachten welke dat is. Dat het in ieder geval lekkere vis is, staat vast.

Valuta:

Op Kos (Griekenland) betaal je met euro’s.

Tijdsverschil:

Op Kos is het een uur later dan in Nederland.

 

Boek je zonvakantie naar Kos op Mondygo.nl!

Op Mondygo.nl kun je voor jouw ideale vakantie kiezen uit bijna alle hotels of appartementen in Kos en worden automatisch alle opties voor vluchten en lokaal vervoer getoond. Zowel de accommodatie als vliegtickets en transfer kun je eenvoudig in één keer boeken op Mondygo.nl. Wij noemen dit ‘dé nieuwe standaard in reizen boeken’. Ga niet naar verschillende reiswebsites, maar boek hier in één keer je kamer + vliegtickets + lokaal vervoer en wij zorgen voor een geweldige vakantie naar Kos.