Hier vind je het Samos aanbod van alle reiswebsites bij elkaar!

Samos

Een vakantie op Samos is een droomvakantie!

Samos is een van de kleinere eilanden in de Egeïsche Zee (Griekenland). Het ligt voor de kust van Klein-Azië. Samos is met zijn heerlijke klimaat, prachtige stranden, schitterende bergen en talrijke bezienswaardigheden een vakantie eiland bij uitstek. Ongeacht tot welke type toerist je behoort, op Samos zul je het altijd naar je zin hebben. Wil je lekker luieren op het strand? Wat zwemmen en snorkelen? Dat kan hier. Voel je meer voor lange wandel- of fietstochten? Kan ook! Samos heeft hoge bergen die zich daar uitstekend voor lenen en die je bij iedere bocht trakteren op een nieuw spectaculair uitzicht. Voeg daarbij de schitterende steden en bijzondere attracties, dan heb je een droomvakantie.

 

De meest populaire steden op Samos:

Samos-stad:

Samos-stad, in het noordoosten van het eiland, is de hoofdstad van Samos. De eilandbewoners hebben het nog vaak over ‘Vathi’, hoewel die benaming niet juist is. Vathi lag vroeger wat hoger op de heuvel. Tegenwoordig zijn Samos-stad en Vathi aan elkaar vastgegroeid. Het centrale plein van Samos-stad is het Platia Pythagoras. Je vindt hier een beeld van een leeuw dat de moed van de vrijheidsstrijders uit 1821 symboliseert en hoge dadelpalmen. Wat je hier minder vindt, zijn gezellige terrassen en restaurants. Daarvoor moet je naar de stranden, de boulevard of de kleine straatjes van het oude deel uit de 16e eeuw. Wil je genieten van een mooi uitzicht over de stad en de eilandjes? Daar moet je dan wel wat voor doen! Een klim van driehonderd treden naar het blauw-witte Profitis Ilias kerkje.

Pythagorion:

Vermoedelijk kijkt Pythagoras vanaf zijn wolk instemmend naar het stadje dat naar hem vernoemd is. Geen wonder want Pythagorion is uitgegroeid tot een leuke stad met veel mogelijkheden. Neem de haven. Daar liggen oude vissersboten zij aan zij met moderne zeiljachten. Daar vind je ook goede restaurants en gezellige barretjes. Pythagorion heeft trouwens ook heel fijne stranden en interessante bezienswaardigheden. Zo zijn er de Romeinse baden, direct aan de ingang van Pythagorion, en het klooster van Panagia Spiliani waarvan de kerk in een rots ligt.

Karlovassi:

Op een afstand van goed 30 kilometer van de hoofdstad, ligt Karlovassi. Er zijn hier veel marinewerven en leerlooierijen. Karlovassi was vroeger een puissant rijke gemeente, de sporen van die rijkdom zie je nog terug in bijvoorbeeld de prachtige herenhuizen die hier staan.
Mocht je nou denken dat Karlovassi een toeristenstad is als alle andere, dan heb je het mis! Hier ga je niet snel in shorts en topjes de straat op. Karlovassi is meer een stad van hogescholen en universiteiten, ook een stad waar je geweldig kunt winkelen en óók een stad met vele musea.
Zoals in veel andere steden ook het geval is, is in Karlovassi het oudste deel van de stad, uit 1650, het mooiste. Ga daar in ieder geval kijken.

Top 3 bezienswaardigheden van Samos:

Archeologisch museum:

In Samos-stad staat het archeologisch museum met het grootste Kouros beeld van Griekenland. Kouros betekent overigens: jonge man. Om dit beeld van vijf meter hoog te kunnen plaatsen, moest het klooster tot twee keer toe verbouwd worden. Behalve het beroemde beeld kun je in dit museum ook sieraden, aardewerk en andere voorwerpen uit de Griekse historie bekijken.

Kerkis berg:

De Kerkis berg is een geliefde wandelbestemming. Logisch ook, want op deze berg kom je een indrukwekkende hoeveelheid flora en fauna tegen, kloosters en de grot van Pythagoras. In deze grot verstopte hij zich voor de tiran Polycrates.

Dal van de nachtegalen:

Tussen Kokkari en Karlovassi ligt een dal dat alleen te voet bereikbaar is: het dal van de nachtegalen. Je kunt hier heerlijk wandelen en picknicken. In de zomer is het hier lekker koel door het gebladerte van de bomen. De wandeling eindigt in Manolates, waar de frisse Samos wijn al op je wacht.

Wijnmuseum:

In Samos-stad is een wijnmuseum gevestigd, waar je veel kunt leren over de lekkere Samos wijn die op dit eiland gemaakt en gedronken, wordt. Kijken, leren en proeven, dat kan in dit museum.

Kasteel van Lykourgos Logothetis:

Het kasteel van Lykourgos Logothetis staat in Phytagorion. De toren van dit kasteel stamt uit de 19e eeuw en is gebouwd door de leider van de revolutie tegen de Turken, Lykourgos Logothetis. Deze toren moest bescherming bieden tegen de Turkse aanvallen. Op de binnenplaats van het kasteel vind je onder andere nog Romeinse galerijen.

Valuta:

In Samos (Griekenland) betaal je met euro’s.

Tijdsverschil:

In Griekenland is het een uur later dan in Nederland.

Boek je zonvakantie naar Samos op Mondygo.nl!

Op Mondygo.nl kun je voor jouw ideale zonvakantie kiezen uit bijna alle hotels of appartementen in Samos en worden automatisch alle opties voor vluchten en lokaal vervoer getoond. Zowel de accommodatie als vliegtickets en transfer kun je eenvoudig in één keer boeken op Mondygo.nl. Wij noemen dit ‘dé nieuwe standaard in reizen boeken’. Ga niet naar verschillende reiswebsites, maar boek hier in één keer je kamer + vliegtickets + lokaal vervoer en wij zorgen voor een geweldige vakantie naar Samos.