Hier vind je het Santorini aanbod van alle reiswebsites bij elkaar!

Santorini

Vakantie op Santorini een betoverende ervaring

Santorini (Griekenland) is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee dat hoort bij de eilandengroep Cycladen. Santorini bestaat uit zes eilanden: Christiani, Paléa Kaméni, Thira, Thirasia, Néa Kaméni en Aspronisi. Al die eilanden zijn ontstaan door erupties van de vulkaan die te midden van deze eilanden ligt. De naam Santorini verwijst naar de heilige Irene die hier in de 3e eeuw is gestorven. Vanwege een nogal turbulent verleden met veel vulkaanuitbarstingen, tsunami’s, verduisteringen en water dat ineens ondrinkbaar werd, zou het verhaal van Mozes met 40.000 morrende joden in de woestijn, wel eens ontleend kunnen zijn aan de geschiedenis van Santorini. Óf… is Santorini het vroegere Atlantis? We weten het niet.

 

De meest populaire steden en dorpen van Santorini:

Fira:

Fira, ook wel Thira genoemd, is de hoofdstad van Santorini. Het is een geweldige stad en dat heeft zeker ook te maken met de manier waarop die gebouwd is, namelijk op de steile wanden van de komvormige krater. Deze stad is goed voor adembenemende panorama’s en er is bijna geen mooiere zonsondergang te bedenken dan die van Fira. De stad zelf is een wirwar van steegjes met een groot aanbod van winkels en horeca. De havens van Fira en Athinios liggen helemaal beneden. In het verleden kon je de hoger gelegen stad alleen bereiken via steile trappen: te voet of op de rug van een ezel. Dat gaat tegenwoordig allemaal een stuk makkelijker, je kunt nu kiezen tussen de weg en een kabelbaan. In Fira ga je geen stranden vinden, maar er zijn genoeg bezienswaardigheden om je dagen goed te vullen. Denk maar eens aan het Archeologisch Museum, het Belonio Cultureel Centrum, het Venetiaans Paleis en de Orthodoxe en Katholieke Metropool. Overigens zei de Britse schrijver Lord Byron, 1788-1824, al over Fira: ‘Het is de enige plaats die me ooit voldoening gaf.’

Kamari:

De drukste badplaats van Santorini is mét stip Kamari. En dat is begrijpelijk! Kamari heeft een van de mooiste stranden van Santorini en excellente eethuisjes, taverna’s en discotheken. Onnodig daaraan toe te voegen dat de zee er ook geweldig is. In Kamari staat vaak een stevige wind en dat maakt deze plaats tot een eldorado voor surfers. Vanwege de gunstige ligging is Kamari ook het vertrekpunt van allerlei boottochten. Echt de moeite waard om een keer uit te varen! Hier in de buurt vind je ook de ruïnes van het Oude Thira. Die liggen op een hoogte van 400 meter op Mesa Vouno. Vanaf die plek heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland. De Kerk van de Heilige Moeder Episkopi uit de 11e eeuw is een bezoek ook meer dan waard! In de eerste helft van augustus zijn er trouwens allerlei feesten ter ere van de Heilige Maagd. Leuk om daarvan eens iets mee te pikken.

Top 3 wat te doen:

Ancient Thira:

De ruïnes van Ancient Thira liggen op de Mesa Vouna tussen Kamari en Fira. Je kunt ernaartoe met de auto of op een scooter, maar er zijn ook genoeg dagexcursies die je hiernaartoe brengen.
De ruïnes stammen uit de periode van 300 tot 145 v.Chr. In die tijd herbergden Kamari en Mesa Vouna de basis voor de Egyptische vloot. Je vindt hier baden, een gymnasium, tempels, een kerk, huizen, een theater en heiligdommen. Veel hiervan werd opgegraven door Duitse archeologen. Van 1961 tot 1982 zijn de begraafplaatsen in het noordoosten en noordwesten blootgelegd door de archeoloog Zapheiropoulos.

Bustocht:

Wil je op een makkelijke, comfortabele manier nader kennismaken met Santorini? Boek dan een bustocht die je langs de prachtig gekleurde rotsen voert. Welke kleuren? Dat hangt af van de metalen die in de grond of het vulkanisch gesteente aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een rood gesteente duidt op veel ijzer.

Akrotiri:

Akrotiri was in de oudheid een havenstad op Santorini. Een havenstad van betekenis want hij maakte deel uit van het handelsnetwerk van de Minoïsche beschaving. Ongeveer 1600 v.Chr. werd de stad bedolven door een vulkaanuitbarsting. Het was de Griekse archeoloog Spyridon Marinatos die de ondergrondse schatten in 1967 ontdekte en voor een aanzienlijk deel heeft opgegraven. Er werden geen mensen aangetroffen, dus vermoedelijk hebben die voor de eruptie kunnen vluchten. Dat Akrotiri een bezoek waard is, behoeft geen betoog.

Valuta:

Op Santorini (Griekenland) betaal je met euro’s.

Tijdsverschil:

Op Santorini is het een uur later dan in Nederland.

Boek je vakantie naar Santorini op Mondygo.nl!

Op Mondygo.nl kun je voor jouw ideale vakantie kiezen uit bijna alle hotels of appartementen in Santorini en worden automatisch alle opties voor vluchten en lokaal vervoer getoond. Zowel de accommodatie als vliegtickets en transfer kun je eenvoudig in één keer boeken op Mondygo.nl. Wij noemen dit ‘dé nieuwe standaard in reizen boeken’. Ga niet naar verschillende reiswebsites, maar boek hier in één keer je kamer + vliegtickets + lokaal vervoer en wij zorgen voor een geweldige vakantie naar Santorini.