Hier vind je het Basilicata aanbod van alle reiswebsites bij elkaar!

Vakantie Basilicata

Basilicata, voor een vakantie in een zeer beminde stree

De Italiaanse regio Basilicata, of Lucanië, heeft nog niet echt te status van ‘toeristische bestemming’. Dat komt vermoedelijk omdat de bergen communicatie wat lastig maakten. Dat betekende ook dat deze regio tot de minst ontwikkelde regio’s van Italië behoorde. Pas sinds het aanbreken van de moderne tijd, werkt Basilicata aan zijn rehabilitatie en tegenwoordig doet de regio dan ook volop mee. Hoogste tijd dus ook om hem onder de aandacht van het publiek te brengen!

Je zult zien dat Basilicata een topbestemming is! Deze regio heeft iedereen wel iets te bieden: bergen, strand, prachtige steden en heel bijzondere bezienswaardigheden. Kom!

 

De meest populaire steden in Basilicata:

Matera:

De meest bijzondere stad van Basilicata is ongetwijfeld Matera. Dat komt door de Sassi. Dit is een wijk die bestaat uit huizen die in de bergen uitgehouwen zijn. Al in de prehistorie is begonnen met de bouw van deze woningen. Je snapt dus hoe bijzonder deze wijk is. En dan te bedenken dat de Sassi tot 1952 nog gewoon bewoond werd door om en nabij de 15.000 mensen. In verband met de slechte sanitaire en hygiënische toestanden, heeft de regering verdere bewoning toen verboden. Gelukkig is de wijk wel intact gelaten en kun je er bijvoorbeeld een kathedraal uit 1230 bezoeken, maar ook 155 grotkerken.

Potenza:

Potenza is de hoofdstad van Basilicata en tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt op een hoogte van 819 meter boven de zeespiegel, tegen een steile bergwand van het zuidelijke deel van de Apennijnen. In Potenza zetelt de aartsbisschop van de katholieke kerk en tevens is Potenza een universiteitsstad, hetgeen een heleboel gezelligheid betekent. Als je in Potenza bent, kun je naar de San Michele kerk gaan kijken, die stamt uit de 11e eeuw. Het Palazzo Ciccotti uit de 18e eeuw is zeker ook een bezoek waard, net als het provinciale archeologische museum, met vondsten uit het Paleolithicum, aardewerk en munten.

Melfi:

Verscholen tussen kastanjebossen en te midden van vruchtbaar land ligt Melfi, een stad in de provincie Potenza. In het zuiden van Melfi ligt de Vulture, een bijna 1500 meter hoge, uitgedoofde vulkaan. Op de hellingen van de Vulture, die vruchtbaar zijn door de as en lava van uitbarstingen in een ver verleden, vind je wijnbouw en fruitteelt. Nog niet zo lang geleden heeft autoconcern Fiat hier een fabriek geopend, in een nieuwe poging de economie wat lucht te geven. Net buiten het centrum van Melfi ligt een enorm kasteel. Dat is gebouwd door de Normandiërs, in de 13e eeuw. Tegenwoordig is het Museo archeologico nazionale del Melfese in dit kasteel gevestigd. Hier zie je archeologische vondsten uit de omgeving.

Top 3 bezienswaardigheden:

Craco:

Craco is een uitgestorven plaats. In 1963 werd Craco geëvacueerd in verband met een dreigende aardverschuiving. De 2000 inwoners vonden een veilig heenkomen in de dorpen Craco Sant’Angelo en Craco Peschiera. Van het idyllische plaatsje van weleer, is nog maar weinig over. Het is anno nu grotendeels ingestort en geteisterd door natuurgeweld. In de smalle straatjes hangt een spookachtige sfeer en je moet voortdurend op je hoede zijn in verband met vallend puin. Craco is nu een wetenschappelijk centrum waar grondverschuivingen nauwkeurig in kaart worden gebracht.

Statua del Cristo Redentore di Maratea:

Hoog op de berg in Maratea staat een Christusbeeld, statua del Cristo Redentore di Maratea. Het beeld zelf is misschien niet heel bijzonder, maar de omgeving en het uitzicht zijn dat wel. Je kunt met de auto helemaal boven komen, maar leuker is het om eerder te parkeren en het laatste stuk te lopen.

Volo dell’Angelo:

In Pietrapertosa kun je de vlucht van een engel maken, de Voll dell’Angelo. Met een snelheid van 100 kilometer per uur vlieg je in een tuig aan een kabelbaan van de ene bergtop naar de andere. Bloedstollend en niet voor watjes, maar het uitzicht is adembenemend!

Evenementen in Basilicata:

Madonna della Bruna:

2 juli:

In Matera vieren ze op 2 juli het feest van de Madonna della Bruna, de patroonheilige van de stad. Dit feest gaat gepaard met een processie waarin het beeld van de madonna door de stad wordt gedragen. Ook rijdt er een praalwagen van papier maché mee. Die wordt, aan het eind van de processie, volledig gesloopt door de aanwezigen als teken van een nieuw begin.

Carnevale Lucano:

Januari:

Het Lucanische carnaval, Carnevale Lucano, is anders dan het carnaval zoals wij dat kennen. In Basilicata is het een hommage aan de dierlijke en natuurlijke wereld. Het feest begint met grote koeienbellen en de mensen dragen koeien- en stierenmaskers om de band tussen mens en dier te symboliseren. Carnevale Lucano wordt onder andere gevierd in Satriano, Tricarico en San Mauro Forte.

Valuta:

In Basilicata, Italië betaal je met euro’s.

Tijdsverschil:

Er is geen tijdsverschil met Nederland.

 

Boek je vakantie naar Basilicata op Mondygo.nl!

Op Mondygo.nl kun je voor jouw ideale vakantie kiezen uit bijna alle hotels of appartementen in Basilicata en worden automatisch alle opties voor vluchten en lokaal vervoer getoond. Zowel de accommodatie als vliegtickets en transfer kun je eenvoudig in één keer boeken op Mondygo.nl. Wij noemen dit ‘dé nieuwe standaard in reizen boeken’. Ga niet naar verschillende reiswebsites, maar boek hier in één keer je kamer + vliegtickets + lokaal vervoer en wij zorgen voor een geweldige vakantie naar Basilicata.