Hier vind je het Friuli-Venezia-Giulia aanbod van alle reiswebsites bij elkaar!

Friuli-Venezia-Giulia

Vakantie in Fruili-Venezia Guilia, voor iedereen!

In het noordoosten van Italië ligt de regio Fruili-Venezia Guilia. Dit is nou echt een regio met voor elk wat wils: bergen in het noorden, heuvels in het middelste deel en vlaktes in het zuidelijke deel, dat aan zee ligt. Dus wintersport, strandvakantie, wandelen, fietsen: het kan hier allemaal. Daarnaast heeft Fruili-Venezia Guilia schitterende historische steden, zoals bijvoorbeeld de hoofdstad Triëst. Kent deze regio dan geen nadelen? Toch wel hoor! In deze regio valt de meeste neerslag van heel Italië. Gelukkig vooral in het najaar en de winter, zodat er in de bergen volop geskied kan worden en de zomergasten geen last ondervinden.

 

De meest populaire steden van Fruili-Venezia Guilia:

Triëst:

Triëst is de hoofdstad van Fruili-Venezia Guilia. Het is een schitterende oude stad met veel historische bouwwerken. In het verleden is Triëst vaak inzet geweest van strijd. Zo was Triëst dan weer eens Italiaans en dan weer eens Joegoslavisch. Dat zie je terug in de samenstelling van de bevolking: Joegoslaven die zich niet konden vinden in het beleid van Tito verlieten Triëst en trokken de grens over naar Italië. Exacte cijfers over de etnische verhoudingen zijn er niet, maar algemeen aangenomen wordt dat toch meer dan 90% Italiaans is. De Duitstaligen, waaronder Joden, zijn verdwenen toen de synagoge tijdens de oorlog in brand gestoken werd. De achterblijvers werden in 1944 alsnog gedeporteerd.

Triëst heeft prachtige bezienswaardigheden zoals de waterputten in de heuvels die bevoorraad werden door aquaducten die door Maria Theresia van Oostenrijk aangelegd werden. Niet heel oud, maar wel indrukwekkend mooi is kasteel Miramare uit de 19e eeuw.

Winkelen, neerstrijken op een terras, lekker eten? Dan zit je in Triëst goed!

Udine:

In Udine, de hoofdstad van de provincie Udine, kun je prachtige laat-renaissancistische bouwwerken gaan zien, ontworpen door de architect Andrea Palladio. De Piazza della Libertà lijkt erg veel op het San Marco-plein in Venetië. Aan de Piazza della Libertà ligt ook het historische gemeentehuis. Verder staan er verspreid door de stad oude kerken.

Naast alle geschiedkundige schatten is Udine een buitengewoon fijne stad om wat rond te slenteren, te winkelen en wat te eten en te drinken.

Monfalcone:

Dan weer Oostenrijks, dan weer Italiaans, dan weer Joegoslavisch: Monfalcone is nogal eens de inzet geweest van ‘landjepik’. In 1947, nadat het centrum van de stad in de oorlog nagenoeg weggevaagd was, kwam Monfalcone definitief bij Italië. Monfalcone ligt in de Golf van Panzano, het meest noordelijke deel van de Adriatische Zee. De stad is een prettige badplaats met alles waarop strandgasten kunnen hopen: lekker weer, fijne stranden, goede horecavoorzieningen en leuke winkels. Daarnaast zijn er nog wat monumenten die de moeite waard zijn, waaronder het kasteel La Rocca uit 1567.

Top 3 bezienswaardigheden:

Kathedraal van San Giusto:

De kathedraal van San Giusto dateert uit de 14e eeuw en je vindt hem in Triëst. Oorspronkelijk is de kerk gebouwd op Romeinse fundamenten, in die tijd stonden er twee godshuizen naast elkaar. Pas in de 14e eeuw hebben ze van deze twee kerken één gemaakt. Goed kijken, dan zie je dat de stijlen verschillend zijn. In de crypte van de kerk liggen de Bourbons begraven.

Romeins theater, Triëst:

Het theater van Triëst stamt uit 150 n.Chr. In die tijd stichtte keizer Vespasianus Triëst als een Romeinse kolonie. Het theater en de Riccardopoort, waar heel vroeger een vesting was, herinneren nog aan die tijd. In het theater worden in de zomermaanden nog altijd festivals gehouden.

Mount Lussari, Travisio:

Met de kabelbaan kun je naar de top van de Mount Lussari. Volgens overlevering een plaats waar de Heilige Maagd verschenen is. Het maakt niet uit of dat waar is, het uitzicht is er geweldig en de kerk met zijn omliggende huisjes kan zo op een ansichtkaart gezet worden.

Evenement in Friuli-Venezia Guilia:

La Barcolana:

Tweede zondag van oktober:

De grootste zeilwedstrijd ter wereld, La Barcolana, wordt jaarlijks gehouden in Triëst. Er zijn rond de 2000 deelnemende boten en het publiek is er wel 250.000-koppig. Het leuke van deze wedstrijd is dat werkelijk iedereen mag deelnemen. Grote schepen, kleine schepen, ervaren zeilers en beginnende zeilers. En als je nou denkt dat het allemaal op het water te doen is, wélnee! In de haven is het net zo leuk met optredens van bands, botenshows, televisieopnamen en demonstraties.

Valuta:

In Fruili-Venezia Guilia, Italië betaal je met euro’s.

Tijdsverschil:

Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Boek je zonvakantie naar Fruili-Venezia Guilia op Mondygo.nl!

Op Mondygo.nl kun je voor jouw ideale zonvakantie kiezen uit bijna alle hotels of appartementen in Fruili-Venezia Guilia en worden automatisch alle opties voor vluchten en lokaal vervoer getoond. Zowel de accommodatie als vliegtickets en transfer kun je eenvoudig in één keer boeken op Mondygo.nl. Wij noemen dit ‘dé nieuwe standaard in reizen boeken’. Ga niet naar verschillende reiswebsites, maar boek hier in één keer je kamer + vliegtickets + lokaal vervoer en wij zorgen voor een geweldige zonvakantie naar Fruili-Venezia Guilia.