Hier vind je het Litouwen aanbod van alle reiswebsites bij elkaar!

Litouwen

Bezoek Litouwen voor een natuurrijke vakantie!

Op zoek naar een vakantie waarbij je je heerlijk in de natuur kunt begeven en op adem kunt komen in charmante steden? Dan is Litouwen het land voor jou. Litouwen is niet alleen het grootste land van de 3 Baltische staten, het bestaat ook nog eens voor meer dan 90 procent uit prachtige, ongerepte natuur. Uitgestrekte bossen, natuurparken, meer dan vierduizend meren en een waanzinnig mooie kustlijn bieden de ideale plekken om te genieten van een natuurrijke vakantie. Ook historisch heeft het land veel te bieden, met oude, sfeervolle steden vol met culturele bezienswaardigheden. Ook niet geheel onbelangrijk: het is een relatief goedkoop land om je vakantie te vieren.

 

De meest populaire steden van Litouwen:

Vilnius:

De hoofdstad van Litouwen is het relatief onbekende Vilnius, dat desondanks de uitstraling heeft van een echte Europese hoofdstad. De stad heeft een rijke historie en cultuur. Er staan meer dan 100 kerken in de stad, waaronder enkele kathedralen en kloosters die absoluut een bezoekje waard zijn en een genot zijn voor de architectuurliefhebber. Het historisch centrum van de stad staat dan ook, vanwege de vele monumentale bouwwerken, op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De vele goedkope restaurants en cafétjes maken Vilnius een ideale locatie voor een stedentrip.

Kaunas:

Nog zo’n stad met mooie historische bezienswaardigheden is Kaunas, de tweede stad van Litouwen. Kaunas heeft een pittoreske historische binnenstad waar je prima een dagje kunt winkelen. Ook staat de grootste kerk van de Baltische staten in deze stad, iets waar veel toeristen en geschiedenisliefhebbers op afkomen. Naast de grootste kerk zijn er echter nog een hoop andere bouwwerken die een bezoekje waard zijn, zoals het mooie stadhuis, de Jezuitenkerk of het openluchtmuseum Rumsiskes.

Druskininkai:

Wanneer je écht tot rust wil komen in Litouwen moet je in Druskininkai zijn, de meest zuidelijke stad van het land. Deze stad staat niet voor niks bekend als het kuuroord van het land: 12 mineraalwaterbronnen, enkele mooie parken, kuuroorden, prachtige meren en indrukwekkende kerkjes bieden je als vakantieganger een hoop rust en schoonheid om van te genieten. Druskininkai is niet erg groot, waardoor het nooit massaal aanvoelt en je echt kunt genieten van de prachtige natuur waarin dit stadje ligt. Mocht je toch nog een beetje actief willen zijn tijdens je verblijf hier, dan kun je mooie fietstochten maken op de aangelegde fietspaden die je door de natuur leiden.

Palanga:

Een wit zandstrand, mineraalbaden, festivals… Ook dat vind je in Litouwen, en wel in Palanga! Dit vissersdorp, gelegen aan de Baltische zee, staat bekend op het mooie strand en de gezellige sfeer. Vooral in de zomer is het hier genieten en bruin worden aan de 10 kilometer lange kuststrook. De natuur is hier net zo mooi als in de rest van het land, met duiden die begroeid zijn met dennenbomen. Nog meer dennenbomen vind je trouwens ook in het botanische park van Palanga, een van de mooiste parken in Litouwen waar je kunt genieten van een heerlijke wandeling.

Top 3 bezienswaardigheden:

Nationaal parl Trakai:

In het nationaal park Trakai vind je meer dan 200 meertjes. Het grootste en ook meteen bekendste is Galve, met een oppervlakte van 388 hectare. Tussen al die meertjes ligt een eilandje met daarop het kasteel van Trakai, een prachtig, indrukwekkend bouwwerk. Via 2 houten bruggen is het kasteel te bereiken. Binnenin vind je een historisch museum.

Het Nationaal Park Kuršių Nerija:

Het Nationaal Park “Kuršių Nerija”, of, simpel gezegd, Koerse Schoorwel, is een natuurgebied dat zeker een bezoekje waard is. De Koerse Schoorwal, een lange, smalle landtong, ontstond 6000 jaar geleden al, uit de beweging van de golven en de kracht van de wind. Met witte stranden, meren en indrukwekkende mondingen van rivieren is het landschap van het park een prachtig aanzicht, waar je heerlijke wandelingen kunt maken en lekker kunt uitwaaien. (of Koerse Schoorwal) is een bijzonder mooi natuurgebied, opgericht in 1991. De witte stranden bij Nida trekken ieder jaar toeristen uit de gehele wereld.

Heksenberg in Juodkrante:

Een van de bekendste plekken van Litouwen is de Heksenberg in Juodkrante. Wanneer je het pad van deze heuvel beklimt wordt je geleid langs een unieke openluchttentoonstelling van beelden. De beelden, maar liefst 71 stuks, die langs het pad staan werden van 1979 tot 1981 gesneden uit eikenbomen. Elk beeld is verbonden aan een oude Litouwse legende of volksverhaal.

Top 3 wat te doen:

Zemaitijos Nationaal Park:

In het hart van het Zemaitijos Nationaal Park vind je de voormalige kernraktet-basis die in 1962 werd gebouwd in de tijd van de Sovjet-Unie. De vier raketten die hier stonden waren gericht op West-Europa. De basis kent een bijzondere geschiedenis die wordt verteld in het ondergrondse museum dat volledig gewijd is aan de Koude Oorlog en rondleidingen biedt langs bunkers en raketsilo’s.

Beeldenpark: Grūto Parkas:

In de regio van Druskininkailigt een bijzonder beeldenpark: Grūto Parkas. Tijdens het herstel van de Litouwse onafhankelijkheid werden veel standbeelden die herinnerden aan de Sovjet-tijd ontmanteld. Een groot deel hiervan kwam terecht op deze plek, waardoor het nu een waar openluchtmuseum vol beelden van Lenin en Stalin is geworden, hetgeen erg indrukwekkend is om te zien.

Geografisch centrum van Europa:

Litouwen kent één plek die wel heel bijzonder is om te bezoeken: het geografisch centrum van Europa! In 1989 werd door een geograaf van het vermaarde Institut Géografique National (ING) in Parijs berekend at het middelpunt van het continent Europa in Litouwen ligt, 25 kilometer boven Vilnius in het dropje PurnuškÄ—s. Op 10 kilometer van de plek ligt een groot beeldenpark, gewijd aan Europa.

De Litouwse keuken:

De Litouwse keuken staat vooral bekend om stevige maaltijden, vooral de echte traditionele gerechte. Het product dat centraal staat in Litouwse gerechten is de aardappel, die op verschillende manieren bereidt wordt om een breed scala aan maaltijden te maken. Wat betreft drank is bier, honinglikeur en wodka populair in Litouwen.

Belangrijke informatie:

Voltage: De netspanning en frequentie zijn in Litouwen hetzelfde als in Nederland.

Kraanwater: Het wordt afgeraden om het kraanwater in Litouwen te drinken.

Valuta:

In Litouwen betaal je met de euro.

Tijdsverschil:

In Litouwen is het 1 uur later dan in Nederland.

Boek je vakantie naar Litouwen op Mondygo.nl!

Op Mondygo.nl kun je voor jouw ideale vakantie kiezen uit bijna alle hotels of appartementen in Litouwen en worden automatisch alle opties voor vluchten en lokaal vervoer getoond. Zowel de accommodatie als vliegtickets en transfer kun je eenvoudig in één keer boeken op Mondygo.nl. Wij noemen dit ‘dé nieuwe standaard in reizen boeken’. Ga niet naar verschillende reiswebsites, maar boek hier in één keer je kamer + vliegtickets + lokaal vervoer en wij zorgen voor een geweldige vakantie naar Litouwen!