Hier vind je het Nieuw-Zeeland aanbod van alle reiswebsites bij elkaar!

Nieuw-Zeeland

Beleef een adembenemende vakantie in Nieuw-Zeeland!

Nieuw-Zeeland is niet voor niets het decor voor menig speelfilm, zoals The Lord of the Rings en The Chronicles of Narnia. De natuur is werkelijk adembenemend, van - al dan niet nog actieve - vulkanen, beboste bergketens en robuuste kustlijnen, tot fjorden, gletsjers en idyllische baaitjes omringd door een azuurblauwe zee. Het enige landschap dat je niet vindt in Nieuw-Zeeland is woestijn. Alhoewel: het immense duinlandschap bij 80 Miles Beach komt daar aardig bij in de buurt. Nieuw-Zeeland bestaat uit het Noordereiland en het Zuidereiland en een aantal kleinere eilandjes, en is met 4,4 miljoen inwoners in een gebied dat zes maal zo groot is als Nederland lekker dunbevolkt en voor een deel nog ongerept. 

 

De meest populaire steden van Nieuw-Zeeland:

Auckland:

Met zijn 1,4 miljoen inwoners is Auckland, gelegen aan de noordkust op het Noordereiland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland en een echte multiculturele metropool. Vanuit de 328 meter hoge Sky Tower, de uitkijk- en telecommunicatietoren in Central Auckland, heb je een 360 graden-uitzicht over de stad, de Hauraki Gulf vol boten (waaraan Auckland zijn bijnaam ‘The City of Sails’ dankt) en de vulkanen waaróp de stad is gebouwd. De geschiedenis van het land, zowel geologisch als historisch, komt uitgebreid aan bod in het Auckland Museum. Schattige Victoriaanse gebouwen vind je in het gezellige wijkje Parnell. En vanaf Auckland’s Viaduct Harbour kun je de veerboot nemen naar de rustigere stadswijk Devonport of het idyllische Waiheke-eiland.

Wellington:

Vanuit Wellington vertrekt de veerboot naar het Zuidereiland. Maar geniet eerst nog even van wat de hoofdstad van Nieuw-Zeeland je te bieden heeft. Maak sowieso een ritje met de befaamde Wellington Cable Car naar de op 119 meter gelegen buitenwijken en geniet daar van een fraai uitzicht over de stad. Wandel terug naar beneden via de prachtige botanische tuin. In het Te Papa Museum zie je opnieuw veel historie van het land, maar ook interessante wisselende tentoonstellingen. Filmfans moeten zeker naar The Weta Cave, waar de attributen worden gemaakt voor veel Hollywood blockbusters. Voor cultureel en culinair vertier ben je ’s avonds aan het juiste adres in de bohemien aandoende Cuba Street.

Christchurch:

Door een aardbeving in 2011 is helaas een groot deel van Christchurch verwoest. De impact daarvan wordt goed duidelijk tijdens een excursie per touringcar. Tegelijkertijd ben je getuige van de supersnelle en optimistische wederopbouw, wat een mooie mengelmoes van moderne en historische architectuur belooft. De Re:START Mall, een shoppingcenter opgebouwd uit zeecontainers, is daar een ontzettend leuk voorbeeld van.

Dunedin:

Dunedin op het Zuidereiland is een echte studentenstad, waar je de invloeden van de Schotse oprichters terugziet in de architectuur. Het negentiende eeuwse treinstation moet je even van binnen én van buiten gaan bekijken, dit is nog helemaal intact, inclusief mozaïeken tegelvloer. Van hieruit kun je ook de historische Otago Central Rail Trail maken, een treinrit door het achterland van deze stad. Ook Larnach Castle iets buiten de stad is een aanrader, met een glazen veranda om het hele huis heen. Geniet hier van het uitzicht over de Otago Peninsula en loop daarna zeker nog even door de prachtig onderhouden tuinen.

Queenstown:

De echte daredevils komen aan hun trekken in Queenstown. Want je kunt het zo gek niet bedenken - wildwaterraften, paragliden, met een mountainbike of in een grote plastic bal een berg af rollen – het kan hier. Voor wie het graag wat rustiger aandoet, is een tochtje met de kabelbaan naar de top van de berg een optie. Vanuit de bar heb je een prachtig uitzicht op het Wakatipumeer, de besneeuwde bergtoppen erachter, én op de bungeejumpers die voor je neus van de toren afspringen.

Top 4 bezienswaardigheden:

The Coromandel:

De regio The Coromandel ligt rechts boven Auckland en is een geliefde uitvalsbasis voor Aucklanders. Niet zo gek ook, want je hebt hier een prachtige kustlijn. Wandel vanuit het toeristenplaatsje Hahei naar Cathedral Cove, een door de zee uitgeslepen rotsformatie. Of kayak er vanaf zee naartoe! Ook leuk: graaf je eigen whirlpool op Hot Water Beach.

Hobbittown:

Toen de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson naar een geschikte filmlocatie zocht voor het Hobbit-dorpje in Middle-Earth, herinnerde zijn vrouw zich de markante glooiende groene heuvels van een schapenboer vlak bij de stad Hamilton. Het bleek de ideale locatie te zijn. Maar toen na de release van de eerste film de lokale bevolking graag Hobbiton wilde komen bekijken, mocht de schapenboer ze vanwege de filmrechten niet toelaten. Dat pakte hij beter aan toen ze hem weer benaderden voor de verfilming van The Hobbit. En daarom kun je nu hier rondlopen op de voormalige openluchtfilmset, en binnen gluren in de schattige Hobbit-huisjes en je bezoek afsluiten met een drankje in The Green Dragon.

Milford Sound:

Na een prachtige rit door het natuurpark Fiordland National Park aan de westkust van het Zuidereiland in de regio Southland, met recht UNESCO-werelderfgoed, stap je in Milford Sound op een rondvaartboot voor paar uur durende tocht langs dit ‘achtste wereldwonder’. De hoge bergen die hier in dit Nieuw-Zeelandse fjord uit het water steken zijn in de ijstijd gevormd. Op zich al indrukwekkend, maar wat nog indrukwekkender is zijn de vele watervallen die van de bergtoppen naar beneden denderen. Als je op het puntje van de rondvaartboot gaat staan, kun je onder de 151 meter hoge Stirling Fall een douche nemen.

Wai-O-Tapu Thermal Wonderland:

Dwars door het stadje Rotorua loopt een breuklijn van twee tegen elkaar aan schurkende tektonische platen. Met behoorlijk wat geothermische activiteiten tot gevolg, wat je van dichtbij kunt aanschouwen in Wai-O-Tapu. Wees er ’s ochtends stipt om 10.00 uur bij om de Lady Know-geiser metershoog heet water te zien spuiten. Maak daarna een wandeling langs meren vol gloeiendhete pruttelende modder en aanschouw de prachtige kleuren van de minerale afzettingen. Rijd naar je bezoekje nog even door naar Kerosene Creek. Het water uit dit riviertje komt hier samen met dat uit een heetwaterbron, waardoor het de ideale temperatuur heeft voor een gratis wellnessmomentje in de buitenlucht.

Top 4 wat te doen:

Road trip:

Er rijden ook treinen en bussen, maar wil je Nieuw-Zeeland op zijn best ervaren, reis er dan doorheen met een auto of camper. Al rijdend vanaf Auckland naar het zuiden zul je je vergapen aan de prachtige natuur op het Noordereiland, zoals Lake Taupo, een kratermeer dat wordt omringd door besneeuwde bergtoppen. Na de overtocht per veerboot naar het Zuidereiland wordt het landschap alleen maar nóg mooier, nóg robuuster en nóg indrukwekkender. Rijd hier door het wijngaardengebied bij Nelson, zwabber langs de meanderende kustlijn van de Marlborough Sounds, doorsteek het land naar de grillige westkust en rijd urenlang door ongerepte bossen.

De app CamperMate (die werkt op de satelliet en níet op duur dataslurpend internet) attendeert je onderweg op interessante bezienswaardigheden. Zoals het miljoenen jaar oude versteende woud bij Curie in de Caitlins en de stenen ballen met soms wel een doorsnede van vier meter op het strand bij Moeraki.

De wegen in Nieuw-Zeeland zijn rustig en goed onderhouden, de toiletten overal ontzettend proper, en dat links rijden: dat zit binnen een paar uur in je systeem.

Wandelen:

Als je ergens mooie wandelingen kunt maken, dan is het wel in Nieuw-Zeeland.

Zoals de Tongariro Alpine Crossing op het Noordereiland. Tijdens deze zes tot acht uur durende eendaagse trek passeer je onder andere de Ruapehu-vulkaan - Mount Doom uit Lord of the Rings – klim je over besneeuwde bergtoppen, hebt uitzicht op felblauwe kratermeren om te eindigen in een groen regenwoud.

Ook een aanrader is de Queen Charlotte-track door de Marlborough Sounds op het Zuidereiland. In totaal 67 kilometer lang, maar je kunt je met een bootje ergens op de route laten afzetten en dan een deel van de trek lopen.

Ook in het Abel Tasman National Park kun je zo’n mooie trek lopen. Laat je ook hier onderweg door de rondvaartboot afzetten in een van de mooie baaitjes, en loop terug langs de kust, door regenwoud, langs idyllische baaitjes en een azuurblauwe zee. En wil echt een spectaculaire wandeling maken, laat je dan met een helikopter afzetten op de Fox-gletsjer of op de Franz Josef-gletsjer aan de westkust op het Zuidereiland. En ervaar daar absolute stilte terwijl je door de sneeuw loopt.

Wonderen der zee:

Door een bultrugwalvis worden uitgezwaaid met zijn staart terwijl hij weer diep onder water duikt, met wilde dolfijnen een wedstrijdje doen wie het snelst om zijn as kan zwemmen (wat je geheid verliest) of oog in oog zwemmen met de ietwat verlegen wilde zeehonden? Het kan allemaal in Kaikoura, op het Zuidereiland.

Op de zuidelijker gelegen stranden bij Dunedin en Christchurch kun je ook nog zeldzame geeloogpinguïns en de minder zeldzame kleine blauwe pinguïns aan land zien komen. En je kunt in Nieuw-Zeeland fantastisch duiken, zoals bij Poor Knights Island, volgens Jacques Cousteau een van de tien mooiste duiklocaties ter wereld.

Maori-cultuur:

De eerste immigranten in Nieuw-Zeeland waren de Maori, volgens de eigen overlevering al in 950 na Christus. En in tegenstelling tot andere voormalige Britse koloniën, leven hier de Europese kolonisten en oorspronkelijke bewoners in harmonie samen. Goed voorbeeld daarvan is het feit dat het nationale rugbyteam voor elke wedstrijd de haka uitvoert, de imponerende Maori-gevechtsdans. Vooral op het Noordereiland zie je veel uitingen van Maori-cultuur, in de vorm van houten gemeenschapshuizen en een soort totempalen met kleurrijke Maori-maskers erin uitgesneden. Bezoek zeker ook een traditioneel Maori-dorpje, zoals Whakarewarewa bij Rotorua, waar je een traditionele hangi-maaltijd kunt nuttigen: bereid in een gat in de grond waarin hete stoom uit de aarde het eten gaart.

De Nieuw-Zeelandse keuken:

Nieuw-Zeelanders houden van vlees. Lam en rund staan dan ook veelvuldig op het menu, in de vorm van hamburgers of een stevige steak. Ook houden ze van vis, op zijn Engels gebakken, met een krokant, in bier gedoopt laagje en met ‘chips’ erbij. Ook crayfish, een soort kleine krab, is een ware Nieuw-Zeelandse delicatesse.

Tijdsverschil:

In Nieuw-Zeeland is het twaalf uur later dan in Nederland.

Valuta:

In Nieuw-Zeeland betaal je met de Nieuw-Zeelandse dollar.

Boek je vakantie naar Nieuw-Zeeland op Mondygo.nl!

Op Mondygo.nl kun je voor jouw ideale vakantie kiezen uit bijna alle hotels of appartementen in Nieuw-Zeeland en worden automatisch alle opties voor vluchten en lokaal vervoer getoond.  Zowel de accommodatie als vliegtickets en transfer kun je eenvoudig in één keer boeken op Mondygo.nl. Wij noemen dit ‘dé nieuwe standaard in reizen boeken’. Ga niet naar verschillende reiswebsites, maar boek hier in één keer je kamer + vliegtickets + lokaal vervoer en wij zorgen voor een geweldige vakantie naar Nieuw-Zeeland.