Hier vind je het Roemenië aanbod van alle reiswebsites bij elkaar!

Roemenië

Ontdek Roemenië: Het nog onbekende vakantieland!

Roemenië is het onbekende vakantieland dat nog wakker gekust moet worden door toeristen. Reizen door dit land betekent ontdekkingen doen met een hoofdletter O. Het is eén van de mooiste landen van Europa en het heeft werkelijk alles. Middeleeuwse dorpen met stoere burchtkerken, bruisende steden met levendige pleinen en terrassen, ruige bergen met beren en wolven, kasteelruïnes, velden vol wilde orchideeën, honderden vogelsoorten in de Donaudelta, witte stranden langs de Zwarte Zee. Cultuur, natuur, folklore, traditie. Eigengemaakte pruimenjenever en heerlijke wijn. Een land om altijd weer naar terug te keren, er is namelijk zo veel. Het klimaat in Roemenië is een landklimaat, met droge, warme zomers en koude winters.

 

De meest populaire provincies:

Transsylvanië:

Transsylvanië met z’n groene golvende parklandschap, hek-loze bloemenweien, wilde fruitbomen, snelstromende riviertjes en diep in de heuvels verscholen van oorsprong Saksische en Hongaarse dorpjes, is vooral bekend van Dracula. Vlad ‘Dracul’ de Spietser is namelijk geboren in Sighisoara. De klokkentoren, het kerkhof, de kerk, de overdekte trap er naar toe, deze schitterende middeleeuwse citadel staat uiteraard op de UNESCO lijst van werelderfgoed. Het stadje is autoluw en moet te voet betreden worden. Sigishoara ligt tussen Brasov en Sibiu in. Allebei prachtige steden van Saksische oorspong en de rijke geschiedenis vertaalt zich in gebouwen, bruggen, huizen en kerken. Sibiu was Culturele Hoofdstad van Europa in 2007. Dieper het platteland in, vind je de dorpen met de burchtkerken. Als er gevaar dreigde van de vijand, dan werd het vee in de eerste ring binnen de muren van de weerkerk gejaagd. De vrouwen en kinderen verstopten zich in de kerk, in de binnenste ring. De mannen werden geacht huis en haard te verdedigen vanuit de torens. Een goed voorbeeld van zo’n middeleeuwse weerkerk vind je in Biertan. Niet ver van Biertan ligt Viscri, de ‘must’ van Transsylvanië. Viscri heeft grote bekendheid gekregen door de inzet van Prins Charles, die besloot het dorp te redden van de ondergang. Viscri is een belevenis op zich. De pastelkleurige boerenhuizen langs de ongeplaveide wegen, zijn op traditionele wijze gerestaureerd. Prins Charles, eigenaar van een van die huisjes, komt er zelf regelmatig. Viscri heeft een van de mooiste weerkerken uit de hele omgeving. De hoog oprijzende kerk is wit, vandaar de naam Weisskirch (witte kerk in Duits). Het kasteel dat ‘Dracula’s kasteel’ wordt genoemd, is Bran Castle. Het schitterende kasteel ligt hoog op de top van een berg. Het was het lievelingskasteel van koningin Marie die het ook helemaal verbouwd en opnieuw ingericht heeft eind negentiende eeuw. Er zijn wolven en beren, vooral de laatste komen in de winter nogal eens naar dorpen en steden op zoek naar eten. De Hongaarse adel, ooit verdreven door de communisten, heeft veel van haar bezittingen teruggekregen en omgetoverd tot geweldige kleinschalige hotels, bijvoorbeeld in Miklosvar.

Maramures:

In het noorden van Roemenië, tegen de Oekraïense grens aan, ligt Maramures. Hier op het platteland is bijna alles nog precies als eeuwen geleden. De houten huizen kenmerken zich door prachtig houtsnijwerk net als de houten poorten die toegang geven tot het erf. De afmeting van de poort hangt samen met de status van de familie. Alles wat ze dragen, gebruiken en eten maken produceren de families zelf. Dit is de ook de streek in Roemenië waar men nog vaak traditionele kleding draagt. De mannen met strooien dophoedjes, vilten laarzen, bodywarmers van schapenvacht. De vrouwen in wijde rokken, geborduurde blouses en breed gestreepte schorten. Beroemd zijn de houten kerken in Maramures. Een prachtig voorbeeld is de houten kerk van Surdesti. De kerk en 45 meter hoge toren, zijn opgetrokken uit duizenden eikenhouten singels. Binnen vind je opmerkelijke fresco’s en achttiende eeuwse iconen.


Een ‘must’ in de Maramures is het Vrolijke Kerkhof in Sãpânta. Bewerkte houten kruisen, als huisjes op de graven, met geschilderde afbeeldingen uit het leven van de overledene en geestige teksten erbij op rijm, alles van de hand van houtbewerker Stan Pãtras. Het overwegend blauwe kerkhof is, een lust voor het oog. In de Rodna Bergen, aan de grens met Oekraine zijn hiking routes uitgezet.

Bucovina:

De Bucovina, in het noorden van de provincie Moldavië, is bekend vanwege de Painted Monasteries, de beschilderde kloosters. Je vind de rijk beschilderde kloosters in o.a. Voronet, Sucevita, Moldova en Humor. De kloosters zijn in de laat vijftiende en zestiende eeuw gebouwd en de muurschilderingen aan de buitenkant, stuk voor stuk meesterwerken, zijn bijzonder goed bewaard gebleven. De muur die op het noorden ligt heeft nog het meest te lijden van weer en wind. Het Sucevita klooster is de grootste van allemaal en het laatst gebouwd in de zestiende eeuw. De kerk bij het klooster is zowel van buiten als van binnen geheel bedekt met fresco’s. De kloosters staan op de UNESCO lijst van werelderfgoed.

De meest populaire gebieden:

Donaudelta (voor vogelliefhebbers):

Waar de Donau uitmondt in de Zwarte Zee is een netwerk van zijstromen, riet en moeras ontstaan: de Donaudelta, de grootste van Europa, ruim honderd keer groter dan de Biesbosch. De eilandjes, rietkragen en wilgenbosjes zijn het ideale decor voor de honderden vogels en moerasvogels (waaronder bedreigde soorten als zwarte ibis, ralreiger, pelikaan en zeearend) die er broeden. Er worden bootdagtochten aangeboden en er zijn hotelboten waardoor je middenin het gebied kunt slapen. In het hoogseizoen, juli en augustus, is het druk in de delta. Voor- en naseizoen is de beste tijd dan vindt ook de migratie van de vogels plaats. In de lente komen de vogels uit Afrika om te broeden en in de herfst de vogels uit Siberië om te overwinteren. Behalve vogels wordt de delta ook ‘bewoond’ door kuddes wilde paarden en is het natuurlijk een vis- en vissersparadijs.

Zwarte Zeekust:

Zonzeker in de zomer, lange witte stranden, koel blauw water, bruisende steden en dorpen: dat is de Zwarte Zee kust, zich uitstrekkend van Mamaia in het noorden tot aan de Bulgaarse grens in het zuiden. Hoe zuidelijker je komt, hoe rustiger de kust. De Zwarte Zee kust was in de communistische tijd een geliefd vakantieoord van de Russische middenklasse. De steden Constanta en Mamaia zijn drukbezochte vakantieplaatsen, ook van de Roemenen zelf. Constanta is van oudsher een Griekse havenstad met een oude kern en brede boulevards. Mamaia, op een smalle strook land tussen de zee en het Siutghiol meer, is een aaneenschakeling van hotels, terrassen en restaurants. Hoe verder je naar het zuiden gaat, voorbij het moderne Mangalia (een van de grootste resorts aan de kust) des te rustiger het wordt. Vama Veche aan de grens met Bulgarije is van oudsher de plek voor kunstenaars, hippies en intellectuelen. Het is er wat primitiever dan in het noorden, maar daardoor ook authentieker.

Valuta:

De nationale munt van Roemenië is de Lei, 1 euro is ongeveer 4,5 Lei.

Tijdsverschil:

In Roemenië is het één uur later dan in Nederland.

Boek je vakantie naar Roemenië op Mondygo.nl!

Op Mondygo.nl kun je voor jouw ideale vakantie kiezen uit bijna alle hotels of appartementen in Roemenië en worden automatisch alle opties voor vluchten en lokaal vervoer getoond. Zowel de accommodatie als vliegtickets en transfer kun je eenvoudig in één keer boeken op Mondygo.nl. Wij noemen dit ‘dé nieuwe standaard in reizen boeken’. Ga niet naar verschillende reiswebsites, maar boek hier in één keer je kamer + vliegtickets + lokaal vervoer en wij zorgen voor een geweldige vakantie naar Roemenië.